Totul este gata...
Articole

SECRETUL: Filiera adventistă

1 aprilie 2007 - gc

Articol

Ați auzit, desigur, despre cartea și filmul care amenință să bată toate recordurile de vânzări. Autoarea australiană, Rhonda Byrne, promite rasei umane descoperirea secretului care permite acces la resursele inepuizabile ale universului. Ca să parafrazăm un promotor antic ale acestei soluții miraculoase, Secretul [sau aici dacă primul link nu funcţionează] promite că „în ziua în care vom gusta din el, ni se vor deschide ochii, și vom fi ca Dumnezeu,” producând instantaneu realitatea pe care o dorim.

Principiul este denumit legea atracției, și ne asigură că practicarea ei transformă dorința în realitate, indiferent despre ce ar fi vorba, adică sănătate, dragoste, prieteni, mașini scumpe, case mari și bani, mulți bani. Secretul pe care omenirea nu-l cunoaște, spun promotorii lui, este acela că universul stă la dispoziția noastră, gata să ne satisfacă cele mai năstrușnice capricii, nevoi sau fantezii.

Rhonda Byrne are în spate o pleiadă de înaintași care au cunoscut Secretul, și de la care s-a inspirat, dar cei care au avut un rol vital în realizarea cărții și filmului sunt Jerry și Esther Hicks [aici]. Aceștia sunt considerați specialiști în legea atracției, au scris numeroase cărți și călătoresc peste tot în lume spre a prezenta descoperirile lor „epocale.” Informațiile și instruirea lor nu provin însă din „datini omenești,” ci de la... Abraham.

Nu, nu vă gândiți la Avraam patriarhul, căci nu despre el este vorba. Este ceva mai complicat. Domnul Hicks (o perioadă a lucrat pentru firma Amway) este în legătură cu o entitate spirituală numeroasă, care se intitulează Abraham, și care comunică prin vocea soției domnului Hicks, Esther. De aceea familia Hicks recunoaște deschis că toată știința lor, plus milioanele și succesul, provin de la Abraham.

Filmul Secretul (prima versiune, deoarece există două), are ca fundal, pe lungi secvențe, vocea doamnei Esther folosită de entitatea spirituală numită Abraham.

Acești Abraham - pentru că sunt legiune - împrumută subtil din învățăturile lui Isus, dar creează pe temelia lor o cu totul altă realitate, spre a-și susține minciuna inițială că păcatul îți va deschide ochii spre a descoperi că ești Dumnezeu, și că ai capacitate de creație prin puterea gândului. Ei citează expresii precum „Facă-se după credința ta,” sau „Cere, și ți se va da,” și construiesc pe ele o altă imagine despre realitate, pe care Scriptura nu o susține.

Acești demoni pun la cale o mașinație monstruoasă, pe care nu o vor putea combate nici cei mai renumiți teologi, filosofi sau oameni de știință, deoarece este bazată pe realități cosmice de necombătut, susținută de principii reale exprimate de Hristos, și, mai mult decât toate, reprezintă visul și speranța omenirii încă de la căderea în păcat. Cu adevărat diavolul dorește să așeze împărăția lui Dumnezeu pe pământ, de pe al cărei tron să domnească în liniște și fără amenințările adevărului expus de urmașii lui Hristos.

Este adevărat, în lumea neprihănirii (unde o perioadă au trăit și acești Abraham, iar ei știu bine cum stau lucrurile acolo), orice realitate materială este adusă la existență prin puterea cuvântului creator. În împărăția luminii, „El zice, și se face; poruncește, și ce poruncește ia ființă” (Ps 33:9).

La fel, Hristos spunea ucenicilor Lui că „dacă va zice cineva muntelui acestuia: ‚Ridică-te și aruncă-te în mare’ și dacă nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ce zice se va face, va avea lucrul cerut” (Marcu 11:23). Hristos nu dorea să spună aici că există în oameni o putere specială, declanșată de credință, sau că aceste lucruri se întâmplă datorită legii atracției propovăduită de legiunea Abraham.

În împărăția neprihănirii, Dumnezeu locuiește prin Duhul Sfânt „în fiecare ființă creată, de la serafimul luminos și sfânt până la om” (adică omul dinainte de căderea în păcat) iar aceștia se folosesc de puterea creatoare a lui Dumnezeu oferită lor pe baza legământului cel veșnic. Doar conectați la Izvorul vieții pot îngerii și locuitorii lumilor necăzute să beneficieze de această rețea imensă de putere creatoare pusă la dispoziția tuturor.

Cunoscând acest lucru foarte bine, diavolul dorește să imite acea realitate divină într-o lume a nelegiuirii, cu oameni deconectați de la Izvorul vieții. Mai precis, el s-a substituit Izvorului autentic, adică Dumnezeu, și creează o replică mincinoasă a sistemului ceresc. El oferă acum omenirii o variantă high-tech a propunerii pe care i-a făcut-o lui Hristos pe munte, când i-a promis că-i oferă întreaga lume dacă i se închină lui. Fiecare poate produce prin puterea gândului realitatea pe care o dorește, spune acest Abraham, fără niciun fel de condiții. Vreți mașini, vile, sănătate, prieteni, bani, succes în afaceri? Ele stau la dispoziția voastră, iar puterea creatoare este în voi. Trebuie doar să practicați legea atracției, să intrați în „vibrația” potrivită.

Unii își imaginează că aici nu este vorba decât de un fel de marketing mai exotic, dar aceștia nu știu cu cine au de-a face. Diavolul poate, și chiar oferă închinătorilor lui lucrurile acestei lumi, deoarece ele chiar sunt ale lui, create sub administrația lui și aflate sub controlul lui. Metoda chiar dă rezultate, iar omenirea este fascinată de puterea Secretului. Este probabil cea mai stranie și eficientă interfață dintre lumea văzută și cea nevăzută din toată istoria civilizației umane, o halucinantă înfrățire a demonilor și oamenilor pentru binele comun.

Dintre toate colectivitățile marii familii omenești, singura de la care ne-am fi așteptat să nu cadă victimă acestei înșelătorii cumplite era Biserica Rămășiței. Ea avea toate informațiile necesare spre a demasca oribila scamatorie a diavolului, scamatorie prin care se încearcă altoirea în lumea nelegiuirii a unor principii ce funcționează doar în lumea neprihănirii, și oferind astfel păcătoșilor iluzia că sunt neprihăniți. Dar rămășița pare complet paralizată, incapabilă să înțeleagă pericolele la care se expune cochetând cu șmecheriile lui Abraham.

Există o familie de profesioniști, membri ai bisericii noastre, specializați în... greu de descris. Un alt fel de consulting în domeniul medicinei, identificatori de noi percepții spirituale în managementul instituțional, conferențiari internaționali și profesori universitari în domenii „de frontieră,” cum le numesc ei. Este vorba de Leland Kaiser, fiica sa Leanne Kaiser Carlson și fiul său Kevin Kaiser, împreună fondatori ai Kaiser Companies, iar situl lor, kaiser.net, descoperă multe dintre activitățile firmei, mai puțin vasta expunere de care se bucură în biserica noastră.

Leland Kaiser a fost invitat să conferențieze la cea mai mare întâlnire a educatorilor adventiști din America [aici] [aici], alături de președintele Conferinței Generale, Jan Paulsen, Don Schneider, președintele NAD și alți proeminenți conducători adventiști. Articole sau interviuri cu el sunt publicate în Adventist Today [aici] și Adventist Review [aici], iar firma lui asigură consiliere marilor instituții medicale ale bisericii (poate doar astfel se explică de ce spitale adventiste sunt absorbite în marile rețele de sănătate catolice din Statele Unite). Ei se bucură de un succes răsunător în branșa lor, și sunt socotiți drept specialiști de înaltă clasă în mediul academic adventist.

Acum, poate doriți să cunoașteți care este sursa unui asemenea succes profesional. Ei bine, este vorba despre o variantă fin modificată a Secretului, pentru a putea fi comercializată pe piața denominațională fără a deranja sensibilități teologice particulare. Dar descrierea de mai jos nu lasă loc niciunei îndoieli Ascultați ce crede fratele Leland Kaiser:

„Ca și creator în procesul de educație, trebuie să înveți să invoci potențele rezidente în Gol (The Void). Golul este fundalul existenței. Este pântecele creației. Este mintea lui Dumnezeu. Oamenii de știință îl numesc deseori câmpul cuantic. Este o matriță care conține toate lucrurile. Este ceea ce a existat înainte de creație. Golul poate face orice îți imaginezi. Poate lua orice formă pe care o vizualizezi. Poate precipita orice realitate pe care o invoci. Golul este absența oricărui lucru, și este prezența tuturor. Este un potențial infinit ce așteaptă să se întâmple. Dacă poruncești, Golul poate aduce mare abundență în viața ta. El este sursa oricărei manifestări. Este un câmp unitar dinamic de infinită corelare și ordine inerentă” (Leland Kaiser – Invoking The Void).

Îmi pare rău să vă tulbur cu șireteniile scârboase ale diavolului, dar venind din gura unui adventist ajuns la mare cinste în acest popor, și observând cât de bine se potrivește metodologia lui cu legea atracției promovate de Abraham și acoliții lui, am considerat că este necesar să aveți o idee cam despre ce ni se pregătește.

Şi am să mai redau un citat din savantul nostru de renume mondial, în cazul în care doriți să știți de ce nu vă va răspunde Golul în anumite situații:

„Mai este și problema unei karma negative neachitate. S-ar putea să aveți ceva bagaje din viața precedentă, care trebuiesc rezolvate înainte de a trece într-o stare de existență mai largă și mai cuprinzătoare. Karma vă poate ține pe loc. Întrebați pe Spirit dacă este ceva care trebuie rezolvat. Oferiți-vă să plătiți prețul. În contrast, karma este ca un cont în bancă, de unde poți scoate bani. Ea va accelera realizarea viziunii voastre.

„Nu regretați nimic din ce ați făcut, și nimic din ceea ce vi s-a întâmplat. Pământul este o planetă-sală de curs. Nu poți face greșeli” (Leland Kaiser – What’s Next?).

Acum poate înțelegeți mai bine de unde provine succesul marilor noastre centre de educație și al lanțului de instituții medicale sub călăuzirea unor oameni ca Leland și Kevin Kaiser: Au învățat să folosească eficient legea atracției.

Şi poate înțelegeți de ce anumite sectoare ale lucrării, precum doctrina, teologia și misiunea, nu au succesul așteptat, fiind într-o stare de confuzie și fragmentare fără precedent: Teologii au o karma neplătită din viețile anterioare, poate chiar de pe vremea generației lui Ahab, cine știe...

Dezgustător. În loc să fie trimiși să-și expună „știința” acolo unde este locul ei – în Babilonul cel mare – acești oameni sunt invitați să călăuzească academia adventistă și să aducă succes instituțiilor adventiste cele mai prestigioase, influente și atât de necesare misiunii bisericii.

Dacă eu înțeleg corect lucrurile, s-ar putea ca varianta aceasta a Secretului, botezat în adventism cu atâta subtilitate, să se dezvolte în cea mai serioasă, masivă și nimicitoare abatere de la adevăr cunoscută vreodată în istoria poporului lui Dumnezeu. Mai serioasă chiar decât aceea descrisă în capitolele opt și nouă ale cărții lui Ezechiel. Este bine să nu uităm că erezia Alfa s-a dezvoltat dintr-o aberație despre natura lui Dumnezeu; Omega este altoită în același gen de misticism oriental, născută din știința demonilor care vor să imite realitățile cerești.

În contrast marcant cu Secretul lui Abraham, taina lui Dumnezeu este Hristos în voi, nădejdea slavei, descoperită magistral în solia neprihănirii lui Hristos. Dumnezeu dorește să ne facă părtași de natură divină, iar pentru aceasta nu avem nevoie de mașini, case și bani, mulți bani, care să ne cadă în cap din marele Gol prin puterea imaginației. Ce contrast izbitor între viața modestă și retrasă a adevăratului Avraam, care se declara străin și călător pe acest pământ, și secretoșii de Abraham care ne momesc, din umbră și fără rușine, spre tinichelele lucitoare ale lumii lor nelegiuite.

Nu, nu legea atracției este soluția pentru biserica rămășiței, ci legea duhului de viață, care să ne izbăvească de legea păcatului și a morții, și să ne ajute să nu mai trăim după îndemnurile firii pământești (care visează case, mașini și bani, mulți bani), ci după îndemnurile Duhului.

Din păcate, taina lui Hristos, legea duhului de viață, nu se bucură în biserica noastră de succesul meritat, în locul ei fiind preferată această copie un pic fardată a legii atracției pe care Abraham o vinde omenirii cu așa mare succes. Iar ei sunt foarte bucuroși să ofere succes deplin Bisericii Rămășiței, atâta timp cât este dispusă să renunțe la himerele ei doctrinare achiziționate în „alte existențe,” și să-și folosească imaginația pentru a porunci Golului să-i satisfacă visurile de glorie lumească. Şi vai, cât de mulți din acest popor sunt gata la orice infamie pentru succes, fără să priceapă că Golul nu este nimic altceva decât adâncimile Satanei în limbaj postmodernist.

Dumnezeu să aibă milă de biserica Sa, de robul Său care este orb (Isa 42:19), și de poporul Său prădat și jefuit (Isa 42:22), jefuit de legea duhului de viață și de taina lui Dumnezeu, care este Hristos în voi.

Copyright